Napokon belül kirepülhet a fészekből a Dráva menti félárva rétisas

Hamarosan elhagyja a fészket a bekamerázott fészkű kicsi.

Amint arról korábban írtunk, bekameráztak egy rétisasfészket a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, a webkamera adását élőben követheted a neten a nap 24 órájában.

A rétisaspárnál meg is indult a költés, május elején azonban elpusztult a hím, az állatorvosi szakvélemény szerint megmérgezték. A félárvává vált fiókának jelentősen romlottak a túlélési esélyei. Eddig ugyanis a hím madár járt táplálékért, a tojó pedig vigyázta a fészket és a kicsit. Ezután a tojónak kellett élelemért járni, a fióka ezalatt pedig védtelenül, egyedül szobrozott a fészekben.

A jelek szerint az ország minden bizonnyal legnépszerűbb – akit a netes adás mellett kommentelők Egyetlenkének vagy Saskának hívnak – átvészelte a nehéz időszakot. A nemzeti park legfrissebb tájékoztatása szerint felcseperedett, napokon belül kirepülhet.

Így néz ki most a sasfióka:

retisas-ddnp-foto

A rétisas fiókák hozzávetőlegesen 10 hetes korukban hagyják el a fészket – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján. A kirepült fiókák, amint az a sasoknál szokás, hónapokig a szülőkkel maradnak a fészek közelében. Ez idő alatt válnak a levegő urává, és megtanulják a vadászat, halfogás csínját-bínját. Ősszel aztán – amikor az idős madarak elkezdik a fészket tatarozni, a revírt védeni – odébbállnak, és bekóborolják az egész Kárpát-medencét. Öt éves korukig, az ivarérettség eléréséig csavargó életet élnek.