Itt a levendulaszezon, mutatjuk, hová mehetsz szedni

Összegyűjtöttünk pár helyszínt, ahol kedvedre gyűjtheted a növényt.

A levendulát az illóolaja és illata miatt sokan kedvelik, emiatt június elején már sokak vágják a centit, hogy mikor is lehet menni szedni a lila virágú növényt.

Elsőként a Veszprém megyei Monoszlón található Magyar Provence Levendulabirtok nyitja meg kapuit a szedni vágyók előtt. A birtok Facebook-oldala szerint június 10-től egészen július 7-ig minden nap 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes, de ha már szedni is szeretne az ember, akkor ahhoz a helyszínen lehet vásárolni zacskót, illetve kosarat. Az érkezőket egy pohár levendulaszörppel várják.

Kedvcsinálónak:

Június 11-én és 12-én a Heves megyei Zagyvaszántón található Romhányi Balu Levendulafarm nyitja meg kapuit, itt 9 és 18 óra között lehet szüretelni a növényt. Itt támogatói jegyet kell vásárolni a szedéshez, emellett a részvétel regisztrációhoz kötött. További információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

A Vas megyei Kemenessömjénben is június 11-én várják a levendula szerelmeseit. Lesz levendulás süti és levendulaszörp is, de ha épp nem jó ez a hétvége, ne szomorkodj: június 18-án is lehet menni levendulaszüretre. További infók a Facebookon.

A Tihany melletti levendulaültetvényt is érdemes beállítani lassan célként a navigációba. Amint az a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján olvasható, itt június 20-tól június 26-ig, 10 órától 20 óráig várják a gyűjtögetni vágyókat a virágzás függvényében és a készlet erejéig. Az érkezőket a tihanyi bekötőút melletti ültetvényen a nemzeti park munkatársai várják.