Íme a legröhejesebb magyar utcaátnevezés

Kecskeméten átvágták a gordiuszi csomót.

A 24.hu cikke szerint még januárban kereste meg a Bács-Kiskun Megyei- és a Pest Megyei Kormányhivatalokata Tett és Védelem Alapítvány, miszerint mindkét városban Nyirő József nevét viseli egy utca, illetve egy köz.

Ezzel az a gond, hogy a törvény szerint magyar közterület nem viselheti olyannak a nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Nyirő József országgyűlési képviselőként és újságíróként németbarát volt, tagja volt a nyilas csonkaparlamentnek, valamint a Szálasi-kormány lapjának, az Eleven Újságnak volt a főszerkesztője Sopronban – derült ki egy rövid netes keresés után. Nyirő emellett követte is a Szálasi-kormányt a Harmadik Birodalomba.

Szigetszentmiklóson a képviselő-testület átnevezte a az utcát, Kecskeméten viszont maradt a Nyirő köz. Illetve majdnem: Nyírő köz lett belőle. Az induklás szerint ettől fogva ugyanis nem a fasisztákat támogató Nyirő Gyulára kell gondolni az utcanév láttán, hanem Nyírő Gyulára, az orvosra, egyetemi tanárra, akiről a budapesti Nyírő Gyula Kórházat is elnevezték.