Ragyogni fog a Mars az égen, 11 éve nem volt hozzánk ilyen közel

Évtizedes közelségrekord dől meg május végén, amit egy izgalmas csillagászati jelenség vezet fel.

Május 30-án a Mars mindössze 76 millió kilométerre lesz a Földtől, ezt megelőzően 2005 decemberében került ennél közelebb a két planéta. Megjegyeznénk azonban, hogy azért ez ettől függetlenül még jó nagy távolság, a fény 4,2 perc alatt tudja megtenni.

A marsközelség előtt azonban május 22-én egy látványos Mars-oppozíciót is kapunk. Ez azt jelenti, hogy a Mars és a Nap pontosan a Föld ellenkező oldalán fog elhelyezkedni – derült ki a Nasa tájékoztatásából.

Ilyen együttállás egyébként minden 26 hónapban történik, azonban az idei azért lesz különleges, mert nyolc nappal később olyan közel ér a Mars a Földhöz, amire 11 éve nem volt példa.

Az oppozíció során a Mars akkor fog kelni keleten, mikor a Nap nyugszik nyugaton, és akkor nyugszik majd nyugaton, mikor a nap kel. Jóval fényesebb lesz, mint korábban, fényessége a négyszerese lesz például az április elejinek, nyolcvanszorosa a leghalványabb állapotához képest – írta az Earthsky.org. A csillagászok szerint a vörös bolygó fényessége megközelíti majd a Jupiterét.

Ennyivel lesz nagyobb a májusi Mars a többinél idén:

Fotó: earthsky.org/Mikhail Chubarets

Fotó: earthsky.org/Mikhail Chubarets