Itt a tudományos bizonyíték: van élet a halál után

A kutatás szerint az emberi öntudat jóval azután is megmarad, hogy leállt a szívműködés és a vérkeringés.

A kutatásról a 24.hu cikkezett az Express nyomán.

A korábbi felfogás az volt, hogy az agyműködés 30 másodperccel azután megszűnik, hogy a szív nem pumpálja többé a vért.

Két éve azonban a Southampton Egyetem kutatói 2060 embert vizsgálva megállapították, hogy ez nem így van, legalább még három percig érzékeli valaki az öntudatát a szívleállás után.

A vizsgálatban résztvevők 40 százaléka azt mondta: vannak emlékei azutánról is, hogy beállt náluk a klinikai halál. A szakemberek szerint azonban a legtöbb embernek vannak ilyen emlékei, akik voltak ilyen állapotban, csak nem tudják előhívni őket.

A kutatást vezető Dr. Sam Parnia szavai szerint “a halál nem egy pillanat műve, hanem egy potenciálisan megfordítható folyamat minden olyan betegség vagy baleset után, amik a tüdő, a szív és az agy leállását okozzák.”

A kutatás során vélhetően megtalálták a világ első tudományosan igazolt testen kívüli élményét. A cikk szerint egy 57 éves beteg a legapróbb részletekig képes volt felidézni, hogy mi történt körülötte, miután beállt nála a klinikai halál. Ez azért nagyon fontos, mert korábban hallucinációknak, emlékeknek vélték az ilyen eseteket a szakemberek. A szóban forgó páciens tudata azonban bizonyítottan minimum 3 percig még működött.