Világbajnok lett a magyar juhászkutya

Lito 134 ebet utasított maga mögé Franciaországban.

Magyar kutya, az 5 éves Lito nyerte a belga juhászkutyák vasárnap zárult világbajnokságát, amelyet a Párizshoz közeli Aubigny-sur-Nere-ben rendeztek meg – írta az MTI.

A Belga Juhászkutya Világszövetség (Fédération Mondiale du Berger Belge) versenyére 34 országból 135 kutya kvalifikálta magát, közülük lett a legjobb Kivágó Arnold tulajdonos és kiképző malinois fajtájú belga juhásza.

A világbajnokság három részből áll: pontozzák a kutyák engedelmességét, nyomkövető és őrző-védő képességét. Mindhárom feladatban 100 pontot lehet elérni. Lito az engedelmességre 98, a nyomkövetésre 95, az őrzés-védésre 97 pontot kapott, ezzel az eredménnyel megnyerte a szombati világkupát és elindulhatott a legjobb húsz kutya számára rendezett vasárnapi megmérettetésen.

Lito vasárnap fél ponttal túlszárnyalta előző napi teljesítményét és megszerezte az abszolút világbajnoki címet.

A kutyáknak és kiképzőjüknek állatonként öt perc áll a rendelkezésükre a pálya bejárására. Mivel hasonló képességű, igen felkészült állatokról van szó, a verseny sokszor apróságokon múlhat. Akár egy rossz hangsúllyal kiadott vezényszó is negatív irányba befolyásolhatja a feladat megoldását és pontveszteséggel járhat – olvasható az összegzésben.

A belga juhászok világbajnokságát minden évben más országban rendezik meg.

Lito ősszel lesz 5 éves, kiemelkedő vérvonalból született, 8 hetes korában került Kivágó Arnoldhoz, aki nemcsak kiképzője, hanem gazdája is a kutyának. A kutya kiképzése már kicsi korában elkezdődött: kezdetben naponta többször 5-10 percet gyakorolt, majd heti 3-4 nap különböző kategóriákban elvégzett edzés következett, amikor hol az őrzés-védést, hol pedig a nyomkövetést gyakorolta.