4 dolog, amit jobb, ha eltüntetsz a Facebook-profilodból!

Mondunk pár tippet, ami sok fejfájástól kímélhet meg.

A Facebook rengeteget tud rólad azok alapján, amit megosztasz magadról az oldalon. A közzétett információk azonban veszélyesek is lehetnek, ezért fontos, hogy figyelj arra, mit is teszel közszemlére a neten – írja a The Independent.

Az érdeklődési köröd

A Facebook folyamatosan adatokat gyűjt arról, hogy mi érdekel téged, mit lájkolsz, milyen bejegyzéseknél, híreknél mutatsz aktivitást. Mindezek fényében megpróbálja meghatározni az érdeklődési köröd, hogy neked szóló hirdetésekkel bombázhasson.

Érdemes azon elgondolkodni, hogy ezeket az információkat más orrára akarod-e kötni, azaz rajtad kívül mennyire tartozik egy ismeretlen publikumra az, hogy mire vagy kíváncsi, és mire nem. Ha kíváncsi vagy, mit is gondol a Facebook arról, hogy téged mi érdekel, kattints a Beállításokra, majd a Hirdetésekre, ott pedig a “Hirdetések a beállított típusaim alapján” opciót választva (A hirdetéstípusok beállításainak megnyitása) már témákra bontva nézheted, hogy a Facebook szerint téged mi is hoz lázba.

A születésnapod

Jó érzés, mikor a nagy napon ellepik az üzenőfalad a jókívánságok, te pedig nem győzöl visszaírni a téged felköszöntőknek.

Ez azonban komoly veszélyforrás is, sokan ugyanis a születésük dátumát használják fel jelszóként internetbankhoz, közösségi oldalak jelszavához, egyéb weboldalaknál, ami már nem játék (és mondjuk nem is okos ötlet). Ezért érdemes megfontolnod azt, hogy a világ orrára kötöd-e azt, hogy mikor születtél – vagy ha ehhez mindenképp ragaszkodsz, akkor legalább arra figyelj nagyon, hogy a különböző jelszavaidnak semmiképp se legyen köze a születési dátumodhoz!

Opció lehet az is, ha szimplán hamis dátumot adsz meg a Facebooknak. Így megmarad az öröm, hogy írnak az oldaladra, ugyanakkor a valós dátumot továbbra is csak az tudja, akire tartozik.

A lakcímed

A lakcímét az ember nem adja ki idegeneknek, ez magától értetődő. Véletlenül azonban mégis kiadhatja – azzal, hogy facebookozik.

Ha például házibulit szervezel a Facebookon, az esemény leírásánál megadod a címed, hogy hová jöjjenek a vendégek. Könnyen lehet, hogy ez az információ nem csak a szűk baráti körödhöz jut el, hanem olyanokhoz is, akiknek eddig arról sem volt fogalmuk, hogy te ki vagy, nem hogy hol laksz.

Ha feltétlenül fontos megosztani a lakcímet, akkor inkább privát üzenetben írd meg azoknak, akiket meghívnál, ne tedd közszemlére az eseményleírásnál.

Régi, kínos információk

Amikor az ember idestova lassan egy évtizede rászabadult a Facebookra, nem igazán gondolt arra, hogy mi lesz a profiljával – és vele – mondjuk 5-6-7 év múlva.

A közösségi oldal sokat változott az elmúlt évek alatt, és valószínűleg te is. Ezért például rettentő kínos lehet, ha az idővonaladon fél évtizednyi távolságból valami olyan integet, amit legszívesebben tűzzel-vassal kiirtanál az emlékezetedből. Célszerű felülvizsgálni az idővonalad, és eltüntetni az ilyen dolgokat.