Ismerd meg a 116 éves olasz asszonyt, aki az utolsó, 1800-as években született élő ember

Emma Morano lett a világ legidősebb embere, miután meghalt az amerikai Susannah Mushatt Jones. A Washington Post azt írja, az olasz asszony lehet az utolsó, aki három évszázadban is élt.

Hosszú életének titkát az egyedüllétben, a napi egy nyersen elfogyasztott tojásban és a korai lefekvésben látja. Amikor meghallotta a hírt, a Telegraphnak nyilatkozó egyik ápolója szerint úgy fogalmazott, nem tud mást mondani, olyan öreg már, mint egy jó régi hegy.

Papírjai szerint az olasz asszony 1899. november 29-én született , Piemont régióban. Jelenleg egy svájci határhoz közeli kis faluban él a saját, egyszobás házában, oda jár ki hozzá folyamatosan az orvos, illetve ápoló, bár erre szerencsére alig van szükség, jó egészségnek örvend.

emma-morano

Fiatal volt még, amikor egy orvos javasolta neki a napi egy nyers tojást, mellette pedig önszorgalomból fogyaszt naponta húst és tésztát. 1938-ban lépett ki egy rossz házasságból és soha nem ment újra férjhez. Nem akarta, hogy bárki uralkodjon rajta. Munkájáról annyit mondott a Times-nak, hogy előbb egy gyárban dolgozott, majd szakácsként tartotta el magát.

Egy dologban hisz még nagyon, a korai lefekvésben. Talán ez lehetett az oka, hogy a hozzá megérkező újságírók nem tudtak vele beszélni pénteken, mivel már szunyókált.