Itt eshet szerdán hó

Nesze neked, április vége.

A keddi napsütés egy kicsit visszaadta az életkedvünket, de sajnos szerdára megint elromlik az idő – derült ki a köztévé időjárás-jelentéséből.

Eszerint a hét harmadik napján az Észak-Dunántúlon már a reggeli óráktól erősen felhős vagy borult lesz az ég sokfelé esővel, másutt a felhős idő ellenére számíthatunk néhány órás napsütésre. Délutántól a keleti országrészben és egyre többfelé megvastagszik a felhőzet és átmenetileg többfelé elered az eső, záporeső, helyenként még zivatar is kialakulhat. Itt jött a prognózis legrosszabb félmondata:

“a Kőszegi-hegység magasabb részén havas eső, hó is lehet.”

Az előrejelzés szerint szerdán a délnyugati, déli, majd az északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, illetve viharossá is fokozódik, éjjel 0 és 6, nappal az Északnyugat-Dunántúlon 10-15 fok várható, de kora délutánra egyre több helyen hűl majd 10 fok alá a hőmérséklet. Másutt 15-20 fok közötti értékeket mutat majd a hőmérő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és +6 fok között alakul, de a fagyzugos, tartósan derült völgyekben és az Alföld hidegre érzékeny részén még két méteres magasságban is előfordulhat gyenge fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Északnyugat-Dunántúlon 10, 15 fok között valószínű, sőt kora délutánra itt egyre nagyobb területen 10 fok alá hűl le a levegő. Másutt a maximum 15 és 20 fok között alakul, a hidegfront megérkeztével délutántól több helyen hirtelen hőmérséklet-csökkenéssel.