Viharos széllel jön a sarkvidéki hideg, itt a térkép, mikor ér ide

Zivataros szombat délutánunk lehet, vasárnapra pedig megérkezik a sarkvidéki eredetű légtömeg.

A lehűlést egy anticiklon okozza, mely szokatlanul hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget sodor a térségbe – írt az Időkép.

A portál előrejelzése szerint szombattól az érkező hideg levegő hatására várhatóan egy mediterrán ciklon mélyül ki a Genovai-öböl fölött, így először szombat délutántól záporok-zivatarok érkeznek majd az Adria felől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat délutántól növekvő mennyiségű, de többnyire nem összefüggő, vastag felhőzet várható, ezért mindenütt számítani lehet napsütésre, a több napos óra az Alföldön valószínű.

Délelőtt még csak nyugaton, északnyugaton, délután, estefelé már a középső országrészben is kialakulhatnak záporok, főleg a Dél-Dunántúlon egy-egy zivatar sem kizárt az erőteljesebb gomolyfelhő-képződésből. Nagyobb területre kiterjedő csapadékra a késő esti óráktól lehet számítani. A szél estig általában mérsékelt marad, csak időnként lehetnek élénk széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 23 fok között alakul, ennél kicsit hűvösebb északon, északnyugaton lehet, a melegebb idő pedig az Alföldön várható. Késő estére 11, 16 fok közé hűl a levegő.

Megérkezik a hideg

A sarkvidéki eredetű hideg a szakemberek szerint vasárnap hajnalban kezd el a Dunántúlon viharossá fokozódó északnyugati széllel beáramlani a térségünkbe, így a csúcsértékek 10 és 15 fok közé esnek vissza – áll az Időképen. A prognózis szerint éjszaka gyenge fagy is lehet.

Fotó: idokep.hu

Fotó: idokep.hu

Fotó: idokep.hu

Fotó: idokep.hu

Fotó: idokep.hu

Fotó: idokep.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható szél miatt Baranya kivételével az egész Dunántúlra első fokú, citromsárga veszélyjelzést adott ki. Eszerint az érintett megyékben a várt legerősebb széllőkések meghaladhatják a 70 kilométer per órát.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu