Szükségállapot van a medvék miatt Szlovákiában

Szükségállapotot rendeltek el a legmagasabb szlovákiai hegység, a Magas-Tátra több településén a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt. Sűrűbben járőröznek a rendőrök.

Sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat Szlovákia Magastátra (Tátraváros, Vysoké Tatry) nevű településén. Miroslav Kolodzej, a környék rendőrfőnöke azt is bejelentette, hogy az emberre is veszélyes vadakat lelövik.

Az állatok elejtésekor viszont vigyázniuk kell a rendőröknek, nehogy jogtalanságot kövessenek el. Csaknem negyedszázada törvény tiltja a barnamedvék elejtését Szlovákiában. A helyi hatóságoknak nincs felhatalmazásuk a medvék megölésére, erről a környezetvédelmi minisztériumnak kell döntenie – mondta a rendőrfőnök. Szlovákiában jelenleg 1400 körülire becsülik a medvék számát.

Magastátra település önkormányzata felszólította a lakosságot és a turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, Ilyenkor a legnagyobb az esélye annak, hogy az emberek élelem után kutató éhes medvékkel találják szembe magukat.

barnamedve

“Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medve tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvék miatt is” – mondta el Jan Mokos polgármester.

Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is. A környéken lakóknak írásos tájékoztatót küldenek arról, hogy mi a teendő akkor, ha medvékkel találkoznak.

A téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak tavasszal, ezért fordulnak elő a hegyi falvakban is.