Megérkeztek az első fecskék

Ez már tényleg azt jelenti, hogy itt a tavasz.

A Körös-Maros Nemzeti Park a honlapján adott hírt arról, hogy a terület déli részére visszatértek a füsti fecskék első példányai.

A fecskéket március 18-án fedezték fel a Csanádi pusztákon, azóta pedig napról-napra egyre több villásfarkú madárral lehet találkozni. A park munkatársai többek között a Kardoskúti Fehértónál is észlelték megjelenésüket.

A füsti fecskét gyakran összetévesztik a molnárfecskével, mely szintén gyakori fészkelő Magyarországon.

A kmnp.hu bejegyzése szerint a füsti fecskék jellemzően tanyákhoz, állattartó telepekhez kapcsolódnak, szeretik a jószágok közelségét, ahol több rovart zsákmányolhatnak.

Ők itt füsti fecskék:

Fecskék (fotó: kmnp.hu/Széll Antal)

Fecskék (fotó: kmnp.hu/Széll Antal)

A molnárfecskék inkább a nagyobb városokban fordulnak elő, általában több százas tömegekben telepeknek meg a paneltömbökön, középületeken.

Egy molnárfecskepár:

Molnárfecske (fotó: wikipedia.org)

Molnárfecske (fotó: wikipedia.org)

Tipikus a fészkek közötti különbség is – írták a park honlapján.

A molnárfecske szinte a plafonig pakolja fészkét, s egy kicsi, oldalsó nyíláson közlekedik, a füstifecske viszont úgy rakja, hogy annak teljes karimája nyitott legyen. Külsőre a legjelentősebb eltérés a faroktollaknál van: a füsti fecskéé hosszú, villa alakú, a molnárfecskéé rövidebb. A füsti fecske hasa inkább törtfehér, a molnárfecskéé viszont teljesen fehér.