Galilei kiszámolta: egy kilométer magas a Sátán

A világhírű tudós fiatalkorában tudományos igénnyel kiszámította, mekkora is a Pokol.

A 16. században született, és a 17. században meghalt Galileo Galilei leginkább csillagászati tevékenységéről ismert, távcsövével 1610-ben felfedezte a Jupiter négy holdját a sokból, ezeket egyébként ma Galilei-holdakként emlegeti a tudomány.

Az Index.hu cikke szerint azonban a tudós fiatalkorában – mikor még nem rúgta össze a port az általa is támogatott heliocentrikus világkép miatt a katolikus egyházzal – tudományos igénnyel kiszámította, hogy mekkora is a Pokol.

Galilei a számításhoz a három évszázaddal korábban, Dante által az Isteni színjátékban leírt pokolstruktúrát használta, ezt a fiktív leírást ugyanis hiteles dokumentumként kezelték. Mivel komoly viták alakultak ki a Pokol méretéről, a firenzei akadémia két matematikust kért meg arra, hogy tisztázzák a helyzetet. Egyikük Galileo Galilei volt.

Botticelli festménye a Pokolról (fotó: www.artbible.info)

Botticelli festménye a Pokolról (fotó: www.artbible.info)

Galilei számításai során abból indult ki, hogy a Pokol a Föld belsejében helyezkedik el, formája egy lefelé szűkülő kúp, aminek a csúcsa a Föld középpontjában van. A kúp másik oldalát egy félgömb alakú kupola fedi, ami kör alakú, az Isteni színjáték leírása szerint pedig egyik szélén a Gangesz van, a közepén pedig Jeruzsálemnél helyezkedik el.

Galilei matematikája szerint a Pokol alapja kör alakú, 5400 kilométer átmérőjű, ez lefelé 60 fokos szögben szűkül. Még a Pokol boltozatának vastagságát is kiszámolta, ami szerinte 460 kilométer volt, a Sátán pedig 1180 méter magas.

A tudós 1638-ban revideálta a számításait, rájött ugyanis, hogy rosszul következtette ki a boltozat vastagságát. Ekkor alkotta meg azt a törvényt, amit a mai napig ismer és használ a tudomány, neve pedig a Galilei-féle négyzetes, köbös törvény.