367 kisbárány született a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Komoly szaporulatról adott hírt honlapján a park.

Befejeződött a juhok ellési ideje Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén, összesen 192 cigája és 175 racka bárány jött a világra – olvasható a kmnp.hu-n.

A park közleménye szerint idén is 90 százalék körüli lett az ellési arány, jó néhány ikerellés is volt.

Fotó: kmnp.hu/Menezdorf János

Fotó: kmnp.hu/Menezdorf János

A húsvét hétfői híradás szerint az első bárány január 27-én, az utolsó március 11-én született a telepen. Valamennyien kikerültek már a fogadtatóból, kis csoportokban helyeztük el őket, ahol 8-10 anyajuh és a bárányaik vannak együtt. A 2-3 hétnél idősebb bárányok még nagyobb csoportokban vannak, ők már darát és lucernaszénát is kapnak.

A Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep juhállománya törzstenyészet, ezért a kisbárányokat a Magyar Juhtenyésztő Szövetség feltételrendszere alapján gondozzák a szakemberek.

Fotó: kmnp.hu/Menezdorf János

Fotó: kmnp.hu/Menezdorf János

Az állatok hetvennapos korukban mérlegelésen esnek át, ezt követően lassan megkezdjük a növendék kosjelöltek kiválogatását. Az ígéretes egyedeket a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által üzemeltetett, őshonos tenyészkosokat felnevelő központi telepekre szállítjuk. A cigáják esetében ez a központi kosnevelő Mezőhegyesen, a hortobágyi rackaesetében pedig a Hortobágyon van.