Tudtad, hogy van úgynevezett szépségszalon-stroke, amit a fodrász okozhat?

Nem is hinnéd, hogy milyen veszélyt hordozhat egy szimpla hajmosás.

2014 januárjában egy San Diego-i nő, Elizabeth Smith, két gyermek édesanyja stroke-ot kapott azért, mert elment a fodrászhoz – írta a BuzzFeed.

A miért meglehetősen hátborzongató. A CT kimutatta, hogy sérült az egyik nyaki artéria, ennek oka pedig az volt, hogy a nő hátrahajtotta a fejét a hajmosáshoz. Ilyen pozícióban ugyanis az erek úgy nyúlhatnak, hogy akár meg is sérülhetnek.

Thinkstock

Elizabeth-nél nyolc nappal a fodrászkodás után jelentek meg a tünetek: gyengült a bal keze és a bal lába, nem érezte jól magát, volt, hogy felállt, de nem tudott megállni. Több hónap rehabilitációt követően beperelte a fodrászszalont, egyúttal azóta megpróbálja mások figyelmét is ráírányítani a jelenséget.

A cikkből kiderült: külön neve van annak, ami Elizabeth-tel történt: szépségszalon-stroke. A nő megdöbbenve konstatálta, hogy ismerőseinek fodrászai, stylistjainak túlnyomó része tudott erről az eshetőségről.

A BuzzFeed cikke szerint a szépségszalon-stroke elkerülését nagyban elősegíti az olyan szék, amelynek állítható a magassága és van nyaktámasza.