23 éve él egy sziklaoszlop tetején a szerzetes

Az első két évben egy kiszuperált hűtőszekrény volt a szállása a világtól elvonult grúz férfinak.

Grúzia nyugati részén található a 40 méter magas mészkő sziklatorony, a Katskhi-szikla – írta az Origo.hu.

A szikla tetején egy apró, vélhetően a 7. században épült templom állt, melyet hosszú időn keresztül szerzetesek laktak, akik az oszlopos remeték életformáját követték.A 15. századi oszmán hódítás megszüntette az aszkézis ezen formáját Grúziában, az apró templom évszázadokig lakatlanul állt.

A templomban 1944-ben jártak újfent, egy csapat hegymászó ment fel a toronyba, meg is találták az ott élt oszlopos remete csontjait.

1993-ban aztán újra lakója lett az apró templomnak egy ortodox szerzetes, Maxime Kavtaradze személyében. Mielőtt az egyház kötelékébe lépett, a férfi előtt nem volt ismeretlen a bűn, kábítószerezett, ivott, a börtönt is megjárta. Úgy döntött, hogy így fog vezekelni korábbi bűneiért.

 Maxime Kavtaradze (fotó: http://christiancommunes.blogspot.hu/)

Maxime Kavtaradze (fotó: http://christiancommunes.blogspot.hu/)

Az első két évben mindössze egy hűtőszekrény volt fent a sziklatorony tetején, a férfi abban húzta meg magát. 2005 és 2009 között önkéntesek újjáépítették a régi templomot, emellett egy kunyhót is készítettek a férfinak.

A templom (részlet a videóból)

A templom (részlet a videóból)

sziklaelet sziklaelet2

Maxime Kavtaradze immáron 23 éve él a 40 méter magas, 10-szer 15 méter alapterületű mészkőtorony tetején, az ételt és a vizet kötélen húzzák fel neki.