Megbírságolhatnak, ha a Margitszigeten futsz

Büntetést ér, ha a betonon kocogsz.

Az esetről Papp Krisztina hosszútávfutó olimpikon számolt be a Facebookon.

“Józsa Gabi futótársam mesélt arról, hogy a minap edzés közben megállították a rendőrök és figyelmeztették, hogy hamarosan meg fogják bírságolni azokat a futókat, akik belül, a betonon futnak. Már jártak így páran, de ennyire közeli futótársam még nem számolt be ilyesmiről.

Számomra ez ijesztő. Több évtizede futják ott a gyorsabbnál gyorsabb köröket a profi futók.

Nagy érvágás lenne számomra, ha nem futhatnám ott a tempófutásokat. A Sziget egy kicsit a futók otthona is. Az idei év alapozását nehezen tudtam volna elvégezni, ha nem mehetek a “betonkörömre” tempózni. Majdnem minden hétvégémet ott töltöttem, volt, hogy a hó miatt még a könnyű futásokat is ott tudtam megoldani.

A maratoni felkészülésem alatt volt, hogy több hónapon át minden egyes nap érintettem a belső részt. Tudom, a dolgok változnak néha, annyi minden 15 év alatt. Tudom, hogy ez kicsi réteget érint, mert legtöbben a külső, szép, felújított és most már jó minőségű utat használják. Ami a könnyű futásokra nagyon szuper. Ha gyorsabb tempó kell, nem tehetem meg, hogy megkérek mindenkit “kérlek, engedjetek el”. Ez nem fer, ez nem 400m-es pálya, ezt itt nem tehetem meg. Bárhogy is alakul, az Olimpiai felkészülésem része a tempófutás, amit a Szigeten tudok megcsinálni. Vicces lenne az összes pénzemet bírságokra költeni.”

A futók március 21-re tüntetést szerveznek a Margitszigetre, az eseményt a Facebookon is hirdetik.

Az szeretnék, ha a Margitszigetet lakó-pihenő övezetnek. A jelenleg hatályos kresz szerint továbbra is behajthatnának autók engedéllyel, a buszok is, max. 20 km/h sebességgel, de a gyalogosok és kerékpárosok is használhatják az utat. Mindemellett szeretnék, ha a város parkjaiban több futóeseményt szervezni, valamint azt, hogy a főváros vizsgálja felül a futóversenyeket szabályzó rendeletetét és növelje meg a II. és egyéb kategóriás versenyek számának keretét.