10 perc alatt menne Budapestről Pozsonyba a szupervonat

Ha megépülne a közép-európai Hylerloop, akkor a MÁV nemzetközi gyorsvonatai ökrös szekérnek látszanának ehhez képest.

Sajtóértesülés szerint Közép-Európában épülhet meg a Hyperloop néven futó vákuumvasutat, mely óránként 1000 kilométeres sebességre lenne képes – írta a HVG a Forbes.com cikke nyomán.

A szupervonat ötletével Elon Musk jött még elő, az a férfi, aki a SpaeX programot és az elektromos autókat gyártó Teslát is jegyzi. A légpárnán sikló, hengerszerű vonat egy csőben száguldana, amiben szinte nincs is légnyomás, jelenleg még csak a tesztvonal építését tervezik, mely 2018-ra lenne kész Kaliforniában.

Most arról szólnak a hírek, hogy a Hyperloop Transportation Technologies szándéknyilatkozatot írt alá a szlovák kormánnyal, és bejelentették, hogy Közép-Európában építik meg az új közlekedési eszköz következő vonalát. A HVG azt írta, hogy a szupervasút a Bécs–Pozsony–Budapest-vonalon közlekedne. Ha tényleg megépülne, Bécsből Pozsonyba 8, Pozsonyból Budapestre 10 perc lenne a menetidő.

Hogy mikorra lehet ilyen szupervasút Európa szívében, azt nem tudni, dátumot ugyanis nem közöltek ezzel kapcsolatban, továbbá azt sem tudni, hogy Magyarországgal és Ausztriával megállapodik-e a cég.