Jöhetnek az első magyar búbos ökoházak

Mi azonnal mennénk lakni egy ilyenbe, szerintünk te is.

A Sokszínű Vidék  cikke szerint nemrég kapott engedélyt Magyarországon elsőként egy cég búbosházak építésére.

A 2011-ben alapított Szupervályog Magyarország Munkacsoport a magyar vályogépítés hagyományait szeretnék ötvözni a modern technológiával.

A formailag leginkább egy búbos kemencére hasonlító mintaépületet a Komárom-Esztergom megyei Héregen fog elkészülni, itt található ugyanis a munkacsoport által csak Szivárvány Falunak keresztelt, majdani önellátó ökofalu központja.

Forrás: bubosokohaz.szupervalyog.com

Forrás: bubosokohaz.szupervalyog.com

A tervek szerint egy présházat és egy dombházat fognak felhúzni a faluban, előbbi 24, utóbbi 60 négyzetméter alapterületű lesz. A présház lesz a főépület, a dombház pedig egy földdel takart, élőtetős melléképület lesz, ha elkészül.

A Szupervályog Magyarország Munkacsoport szerint ez lesz az olyan hazai “szupervályog-lakóház”, ahol a technológia összes előnyét demonstrálni lehet, milyen speciális lehetőségek rejlenek a kupolaszerkezetben és a boltozatban, valamint azt is, hogy miként lehet hasznosítani a technológiát, mivel kell esetleg kiegészíteni. Ha a házak elkészülnek, a tervek szerint egy-két napra ki is lehet majd próbálni azokat.

A tervezett vályogházak terve egyébként a kompakt formából, a nádpalló hőszigetelésnek, a nádtetőnek, a földrtakarásnak köszönhetően “A” energetikai besorolást kapott.

A Szupervályog Magyarország Munkacsoport látványterve egy jövőbeni búbosházról (fotó: sokszinuvidek.24.hu)

A Szupervályog Magyarország Munkacsoport látványterve egy jövőbeni búbosházról (fotó: sokszinuvidek.24.hu)