Gyönyörű videón a világhír küszöbén álló bátaszéki molyhos tölgy

Hétfőig még lehet szavazni az Év európai fájára, a tolnai tölgy komoly előnnyel vezetett még néhány napja.

Miután a közel 400 éves bátaszéki öreg tölgy megnyerte 2015-ben Az év fája címet hazánkban, bekerült az Év európai fája megmérettetésbe, ahol 15 ország egy-egy fája közül kerül ki szavazással a kontinens növénye.

bataszeki-tölgy.év-fája-2015

Néhány napja írtuk, hogy a Rákóczi-szabadságharc után, a szerb-horvát betelepítések idején ültetett, egy kápolna mellett álló bátaszéki fa komoly előnyre tett szert a voksoláson: akkor 46 ezer szavazattal állt az éle. Utána Csehország fája következett, amelynek a titkosítás előtt 32 ezer szavazata volt, a harmadik helyen pedig Spanyolország fája állt csaknem 18 ezer 500 vokssal.

A szavazásnak még nincs vége, február 29-ig várják a voksokat a www.treeoftheyear.org weboldalon. Ha még nem szavaztál, dobj egy voksot a magyar fának, ami már a világhír küszöbén áll.

A voks finisében egy rövidke kis filmet is készítettek a bátaszéki fáról, mely február 27-én került fel a YouTube-ra, valamint Bátaszék város honlapjára. A videón a környékbeliek beszélnek a fa, a hely különlegességéről, emlékekről, kisugárzásról, arról, hogy mit is jelent nekik a sok évszázados öreg tölgy.