Európa ötödik legveszélyesebb városa lett Budapest

A magyar fővárost a társadalmi nyugtalanság juttatta ide.

A világ egyik legnagyobb HR-tanácsadó cége, a Mercer minden elkészíti a listát, melyre a világ városait sorolják életminőségi index nyomán – derült ki az Independent cikkéből.

A cég ennek kapcsán aszerint is rangsorolja a városokat, hogy mennyire biztonságos bennük élni. A személyi biztonság tekintetében azt vizsgálták, hogy az adott ország, ahol található, milyen kapcsolatokat ápol más országokkal, milyen a belső stabilitás, milyen mértékű a bűnözés, valamint milyen a rendőrség.

A listához 450 város vizsgáltak át, majd egy 230 várost felölelő rangsort készítettek. Az európai városok közül többet a világ legbiztonságosabb városaiként határoztak meg, emellett azonban számos olyan város van az öreg kontinensen, amely nem éppen teheti ki az ablakba a minősítést.

Ilyen például Budapest, mely a Mercer szerint Európa ötödik legveszélyesebb városa lett. A magyar fővárosnál csak Szófiát, Athént, Belgrádot és Kijevet sorolták előrébb, nem a jó értelemben.

Az indoklás szerint Budapest helyezésében nagyban közrejátszott a menekültválság miatt kialakult társadalmi nyugtalanság. Az értékelés kitér a pályaudvari káoszra és az utcai tüntetésekre is.

A rangsorban Zágráb sem áll jó helyen, a horvát fővárost a Mercer a 9. helyre tette, itt a korrupciót emelték ki fő negatívumként. Tizedik helyen található Bukarest, a román főváros is az elharapózott korrupció, valamint egyéb bűncselekmények miatt került ide.