Rengetegen nem tudják megoldani ezt a gyerekeknek szánt matekpéldát

Ettől a képes feladattól őrült meg most az internet, te boldogulsz vele?

A Huffington Poston talált feladványnál az a kérdés, hogy ha három alma értéke 30, egy alma és két fürt banán értéke 18, illetve egy fürt banánból kivonva a kókuszt kettőt kapunk, akkor mennyi lesz a kókusz plusz alma plusz banán?

Nézd meg alaposan:

banan-feladvany-gyerek-keprejtveny

És most számolj!

Mennyi jött ki?

Mondjuk a megoldást, de elöljáróban hozzátesszük, hogy emiatt parázs viták indultak be az interneten. Azt is elmagyarázzuk, hogy miért annyi.

Ha még próbálkoznál, akkor ne görgess lejjebb.

Ha megnéznéd a megoldást, akkor mutatjuk:

A helyes megoldás a 14.

Levezetés:

Az alma 10-et, a fél kókuszdió 1-et, a négy banánból álló banánfürt pedig négyet ér.

Miért emeljük így ki a banán számát? Azért, mert míg a példasorokban négy banán alkot egy fürtöt, a megoldandó sorban már csak három banán van a fürtön, így ha a négyes banánfürt értéke 4 volt, a hármas banánfürté az egyenes arányosság jegyében csak három.

A kókuszdió is megtévesztő, ha az ember elsőre csak a szimbólumokat figyeli, és nem veszik el a részletekben. Először ugyanis két fél kókuszdiót látsz, aminek az értéke 2, a megoldandó sorban viszont már csak egy fél kókuszdiód van, aminek így 1 az értéke.

Ha jobban végiggondolod, a feladatban egy fél kókuszdió ugyanannyit ér mint egyetlen, a banánfürtről leválasztott banán, azaz 1 az értéke

Összeadva: fél kókusz (1) plusz alma (10), plusz egy három banános banánfürt, vagy három darab banán (3), = 14.

Megosztani ér!