Létezik a legendának hitt forró vízű, rejtélyes folyó

Az Amazonas-medencében talált vízfolyásban 86 fokot mértek, a szakemberek csak találgatni tudják a miértjét.

Tartotta egy legenda az Amazóniának is hívott Amazonas-medencében, hogy a perui részen van egy olyan folyó, melynek vize olyan forró, hogy abba ami beleesik, az elpusztul. Egy perui tudós, Andrés Ruzo utánajárt a mendemondának, és kiderült, hogy a folyó létezik.

Az IFL Science cikke szerint a folyóra szakember 2011-ben bukkant rá, azóta tanulmányozta. A folyó a környéken élő törzseknek nem volt ismeretlen, évszázadok óta tudtak róla, de a köztudatba csak most ért el a korábban csak legendának hitt vízfolyás híre.

Mintavétel a forró folyóból (fotó: filscience.com/ Devlin Gandy)

Mintavétel a forró folyóból (fotó: filscience.com/ Devlin Gandy)

A folyó több, mint 6 kilométer hosszú, olyan széles, mint egy kétsávos út, átlaghőmérséklete pedig 86 fokos, így ha valamilyen állat véletlenül belepottyan, az jó eséllyel ott is veszik.

Hogy mitől forró a vize, arra nem egyszerű magyarázatot adni. Léteznek forró vízű folyók, azok azonban általában vulkánok közelében találhatók, ez a vízfolyás azonban 700 kilométerre van a legközelebbi tűzhányótól.

A szakember és kollégái úgy vélik, hogy a folyó vize esővízként érkezik a talajra, majd a föld mélyére jutva felmelegszik, és ismét a felszínre tör. Ehhez viszont egy rendkívül komplex hidrotermikus rendszerre van szükség, akkorára, amekkoránál nagyobbat nem is ismernek.

Sámán a folyónál (fotó: filscience.com/Sofía Ruzo)

Sámán a folyónál (fotó: filscience.com/Sofía Ruzo)