Rengeteg eső zúdul ma ránk – térkép, hol lesz a legrosszabb

Nem elég, hogy hétfő van, még az eső is szakad, ráadásul nem is akárhogy.

Térségünk továbbra is egy nagy ciklonrendszer hatása alatt áll, délnyugat felől szinte napi gyakorisággal követik egymást az északkelet felé vonuló peremhullámok – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közléséből. Hétfőn egy újabb intezív csapadékzóna vonul át felettünk, ennek hatására pedig sokfelé várható eső, zápor.

A Kisalföld északnyugati felét és az Alpokalját leszámítva a mai napon ismét területi átlagban számottevő esőre kell számítani, ami csak ront a belvízhelyzeten, meg az ember életkedvén. A lehulló csapadék mennyisége 24 óra alatt főként a Dél-Dunántúlon érheti el a 20 millimétert.

Az eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban négy megyére – Somogy, Tolna, Baranya, valamint Bács-Kiskun – adott ki első fokú, citromsárga veszélyjelzést. A prognózis szerint a délkeleti országrészben délelőtt és késő délután, este az intenzív záporok mellett egy-egy zivatar is kialakulhat.

fotó: met.hu

fotó: met.hu

Az esernyőre kedden is szükség lesz majd, mert a hét második napja nagyjából ugyanazt ígéri, mint az első. Az égi csapokat majd szerdán zárják el, de akkor is fokozatosan, cserébe viszont megélénkül a szél – olvastuk az Időkép.hu előrejelzésében.