Több centi hó is jöhet a nagy esővel – itt van veszélyjelzés az országban

30 milliméter eső is hullhat szerdán helyenként, este havas esőre, havazásra van kilátás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint február 3-án nyugat felől a késő délelőtti, déli óráktól egyre nagyobb területre kiterjedő, intenzívebb eső várható. Elsősorban a Dunántúl középső és déli, illetve a Duna-Tisza közén a csapadékmennyiség jellemzően meghaladhatja a 20, helyenként a 30 millimétert.

A várható időjárás miatt első fokú, citromsárga veszélyjelzés él Somogy, Tolna, Baranya, Vas, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyében:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A szakemberek előrejelzése szerint szerda estétől a hőmérséklet hirtelen visszaesésével párhuzamosan a Dunántúl magasabban fekvő részein, illetve az Északi-középhegység magasabb csúcsain havas eső, havazás is várható. A Dunántúli-középhegységben, Mecsekben az esőt követően több centiméter vizes, tapadó hó is hullhat.

A délutáni óráktól, illetve estétől többfelé megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél – áll a met.hu-n. Előbb a Dunántúl nyugati és középső részén, majd a Dél-Dunántúlon, késő este a Dél-Alföldön átmenetileg viharos, helyenként 60-70 kilométer per órát meghaladó széllökésekre is számítani lehet.