Életbevágóan fontos ez a szám a gumiabroncson, mondjuk, mint jelent

Nem csak a bordázatra kell figyelni gumi-, vagy autóvásárláskor, van pár szám is az abroncson, melyek ugyanilyen fontosak.

Használt gumi/használt autó vásárlása esetén nem csak azt kell nézni, hogy maga az abroncs milyen állapotban van. Lehet makulátlan a futófelület, de a gumi ettől még lehet veszélyesen elnyűtt – a kora miatt.

Egy gumit a bordázat állapotától függetlenül 6-7 év után ke kell cserélni – írja a HVG.hu. De honnan is tudod, hogy hány éves egy gumi? Az oldalára írt DOT-számból.

A DOT-szám az Amerikai Szállítmányozási Hivatal (Department of Transportation, innen jön a rövidítés) előírása miatt van fent a gumikon, melyek megfeleltek a szigorú teszteknek.

Keresd meg a gumin azt a feliratot, hogy DOT. Ha utána három számot látsz, akkor nagy baj van, mert akkor még 2000 előtt gyártották az abroncsot, ha négyet, akkor viszont már 2000 után.

Elmutatjuk ezen a képen:

gumi-dot-auto

A DOT szócska után PJ 40 KU1R felirat látszik, majd egy szám, 2011. Ez utóbbi a neked kellő négyjegyű szám, ami megmutatja a gyártás idejét. Azt jelenti, hogy az abroncs 2011-ben készült, az év 20. hetén, azaz most már a hatodik évét kezdte meg, így érik a csere. Ha például 3415 lenne itt, az azt jelentené, hogy a gumit a 2015-ös év 34. hetében gyártották, tehát nem mostanában fog elöregedni.