Az év európai fája lehet a bátaszéki öreg tölgy

Február 29-ig lehet voksolni a kontinens legkedveltebb fájára, a versenyben a tolnai molyhos tölgy is ott van.

A bátaszéki molyhos tölgyet még 2015 novemberében választották Magyarországon az év fájának – írtuk korábban. Ezzel a címmel a 3-400 évesre becsült fa bekerült Az év európai fája versenybe, melyet 2016-ban immáron hatodik alkalommal rendeznek már meg.

bataszeki-tölgy.év-fája-2015

A megmérettetés célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét – írta az MTI az Ökotárs Alapítvány tájékoztatása nyomán. A versenyben nem csupán a fák szépsége, mérete vagy kora számít, hanem olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségnek, találkozási pontot kínálnak, vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A szavazatokat február 29-ig lehet szavazatot leadni a www.treeoftheyear.org internetes oldalon, ahol a címért idén 15 európai ország – Magyarország mellett Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales – egy-egy fája versenyez. Győztest március 7-én hirdetnek, a díjátadó április 20-án lesz a brüsszeli Európai Parlamentben.

“Nagyon fontos számunkra a verseny természetvédelmi és társadalmi hatása egyaránt. Szeretnénk minél több embert arra serkenteni, hogy hozzájáruljon az európai fák védelméhez, ezért idén a versenyhez kapcsolódóan adománygyűjtésbe is kezdünk. Támogatásával jelképesen mindenki egy-egy fát ölel meg” – idézi a közlemény Michal Vesely-t, a nemzetközi versenyt szervező Környezeti Partnerség Egyesület (EPA) vezetőjét.