Gyulán is telel egy fehér gólya

A békési város madara jó kondiban van, nem fél az emberektől, előszeretettel dézsmálja meg a szemetet.

Még decemberben írtunk Lajcsiról, a gólyáról, ami Somogyban tölti a hideg évszakot. Pár napja Fülöpöt mutattuk be, aki immáron a tizedik telét töltötte a Bodrog partján, helyi nevezetességgé avanzsálva ezzel.

A legfrissebb információk szerint a Körös-Maros Nemzeti Park sem maradt áttelelő gólya nélkül ezen a télen.

A dél-alföldi madarat Gyulán, a Gyulai Húskombinát, a Volán-telep és a sportpálya által határolt háromszögben látni a leggyakrabban – derült ki a park tájékoztatásából. A nemzeti park munkatársai is többször megfigyelték már, de a lábán lévő gyűrű adatait egyelőre nem sikerült leolvasni, így nem tudni, milyen korú és hol gyűrűzték meg.

A gólya láthatóan jó kondícióban van, nagyon mozgékony és nem fél az emberektől, de ha valaki 10-20 méterre megközelíti, akkor elszáll. Fő táplálékául a pockok és egerek szolgálnak, ám a kommunális hulladékok között is szívesen kutat.

A Gyulán telelő gólya (fotó: kmnp.hu/Boldog Gusztáv)

A Gyulán telelő gólya (fotó: kmnp.hu/Boldog Gusztáv)

Az utóbbi években az enyhébb időjárásnak köszönhetően az ország több pontján megfigyeltek áttelelő fehér gólyákat. A Körös-Maros Nemzeti Park területén tavaly télen három gólya tartózkodott Gyula, Újkígyós és Kétegyháza környékén.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszerint olyan példányok maradnak itt a hideg évszakban, amelyek valamilyen módon közeli kapcsolatba kerültek az emberekkel. Például fiókakorukban kiestek a fészekből és emberek nevelték fel őket, esetleg valamilyen sérülés miatt rövidebb-hosszabb időt madárkórházban töltöttek.