Megtermett farkassal találkozott a Bükkben egy vadász

Különleges beszámolóval kereste meg a WWF Magyarországot a napokban egy vadász, melyet a szervezet a honlapján közzé is tett.

Balogh István a fiával éppen egy meglőtt szarvast vitt az autóhoz az Aggteleki Nemzeti Park területén, amikor ugatni kezdett a kutyájuk. A zseblámpa fényénél aztán meglátták a tőlük alig 20 méterre álló ragadozót, mely egy lesoványodott, de szép nagy kan volt, a vadász hangos kiabálására pedig megtorpant. A férfi szerint vélhetően a lelőtt szarvas vonzotta oda, de nem támadt sem rájuk, sem a kutyára.

„Nem kell félni a farkastól, a farkas nem támad emberre. Meg kell tanulni együtt élni vele. A vadászatot sem befolyásolja. Tizenöt éve is volt itt farkas, akkor is tudtunk vadászni, most is. A gyengébb egyedeket – őzet, vaddisznót – megfogja, de ettől még nem lesz kevés a vad” – vélekedett a vadász. Ugyanakkor hozzátette: félelmetes volt szemben állni vele, de ettől még nem lőné le.

Az utóbbi időben egyre több bizonyíték került elő az Északi-középhegységben jelen lévő farkasokról. A Bükki Nemzeti Parkban szépen növekszik a populáció, az Aggtelei Nemzeti Parkban pedig november végén készült videó egy Zselyke névre keresztelt nőstényről, decemberben pedig újabb felvételeket sikerült rögzíteni a nagyragadozóról: