Mérgezés tizedeli a magyar ragadozó madarakat

Alig telt el három hét az évből, már több mint 50 madár esett áldozatul a mérgeknek.

Az elmúlt években ismét egyre több ragadozó madarat mérgeznek meg Magyarországon, az idén az év első napjaiban különösen sok, több mint 50 állat esett áldozatul mérgeknek – közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa szombaton, az M1 aktuális csatornán.

A szakértő kifejtette, a ragadozó madarakat is érintő mérgezési hullám 2005-ben indult, azóta változó intenzitással tart: míg 2014-ben 15 megmérgezett ragadozó madarat találtak, addig tavaly 61 madár eset áldozatul, az idei év első húsz napjában pedig már több mint 50 mérgezett ragadozó madarat találtak.

Orbán Zoltán szerint elsősorban a gazdák és vadászok helyeznek ki mérget a haszonállatok, vagy az apróvadak rosszul felfogott védelmére hivatkozva. A mérgek célpontjai elsősorban nem a ragadozó madarak, hanem a rókák és kóbor kutyák, ugyanakkor gyakran olyan erős mérgeket helyeznek ki, hogy az elhullott állatokból fogyasztó madarakat is elpusztulnak – fűzte hozzá.

Kiemelte, a mérgek kihelyezése törvénysértő, az elkövetők orvvadászat, természetkárosítás vagy állatkínzás miatt akár 2-5 év börtönbüntetésre is számíthatnak. Orbán Zoltán tájékoztatása alapján tavaly négy hivatásos vadász ellen indult eljárás – áll az MTI hírében.

Súlyos mérgezés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Az elmúlt két évtized legsúlyosabb madármérgezése történt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban – írtuk a napokban. A területen 23 egerészölyvet, 9 hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házi macskát mérgeztek meg, négy fácánt és egy házigalambot pedig mérgezett csaliként helyeztek ki.