Hatalmas vagyont örökölt az idős szerb nő, az utolsó fillérig szétosztotta

– Ahová megyek, oda nem kell pénz – mondta Marija, és elosztogatta az összeset.

A 86 éves Marija Zlatic Szerbia keleti részén egy vályogházban él egy faluban – írta a BBC.

A nő és férje, Momcilo még 1956-ban vándoroltak ki a nyugat-ausztráliai Guildfordba, ahol a férfi ácsként dolgozni is kezdett. Marija azonban másfél év múlva hazatért, hogy ápolja beteg édesanyját. Miután anyja meghalt, nem tért vissza Ausztráliába. Férjével levélben tartotta a kapcsolatot, aki megírta, csak akkor tér vissza, ha már nyugdíjas lesz.

Idővel az a szóbeszéd járta, hogy a férfinek saját farmja lett, de ezt az asszony sosem hitte el. 2011-ben aztán a nő azt hallotta, hogy férje elhunyt. Megkérte hát szomszédját, hogy járjon ennek utána, aki némi nehézségek árán meggyőződött arról, hogy a halálhír valós.

A szomszéd négy éven át nyomozott, ennek során ausztrál ügyvédektől mást is megtudott: Marija férje tényleg belevágott a ranch-bizniszbe, melyek értéke közel 3 millió ausztrál dollárt tettek ki. Az adók, illetékek, költségek miatt a nőnek végül 940 ezer ausztrál dollár járt meg, ami azért nem olyan rossz summa: átszámítva mintegy 190 millió forintot tesz ki.

Marija a vagyon 30 százalékát a szomszédjának ajánlotta fel, ha már volt olyan rendes, és kikutatta a járandóságot. A maradék pénzt pedig falujának adta. “Nem kell nekem pénz, elég, ha van kenyerem, vizem és fám, tudjak melegedni télen. Ahová megyek, oda nem kell pénz” – mondta.

A cikk szerint a szomszéd egyelőre még nem látott a pénzből semmit, mert a közösség egyelőre nem utalta ki neki az ígért járandóságot.

Az idős nőt folyamatosan látogatják szomszédai, fát vágnak neki, de a legjobb barátai továbbra is a kutyái maradtak.

This lady lives in a mud hut. She inherited £490,000 and gave it all away.

Közzétette: BBC News – 2016. január 22.