Erről okvetlenül tudnod kell, ha kertes házad van

Az év végéig még ingyen intézkedhetsz, utána már nem.

Rengeteg város széli kertes házat és nyaralót zártkertként tartanak nyilván a földhivatalnál – írja az Origo, a cikk szerint több százezer “zártkertes” ember van Magyarországon.

Ezzel azonban több gond is van. A zártkert hivatalosan mezőgazdasági területnek számít, tulajdonosának művelnie kell, ellenkező esetben földvédelmi bírságot kaphat. Emellett hiába áll egy gyönyörűen gondozott zártkerten egy manzárdos hétvégi ház, a bank nem fogadja el ezt hitelfedezetként, plusz lakcímkártya sem kérhető ide.

Itt még nincs vége: a zártkertként nyilvántartott ingatlan adás-vételénél is koppanhatunk. Az ilyen telek eladására ugyanis ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a szőlő vagy a termőföld értékesítésére. Ezekre pedig elővásárlási joguk van a helyi gazdáknak, az adás-vételre a helyi földbizottságnak kell áment mondania.

Megeshet az, hogy az ember már megtalálta a leendő vevőt, meg is egyeztek, a bizottság beint, hivatkozhat telekspekulációra a magas ár miatt. Az adás-vételi folyamat engedélyezése ráadásul hosszú folyamat, hosszú hónapokig is eltarthat.

A zártkerteket 2016. december 31-ig díjmentesen át lehet minősíttetni az illetékes földhivatalnál – hívja fel erre a figyelmet a cikk. A határidőt a Földművelésügyi Minisztérium nem fogja meghosszabbítani, így ha ingyenesen szabadulnál a besorolástól, még ebben az évben lépned kell.

Az átminősítéshez kellő nyomtatványt ide kattintva éred el.