10 éve Bodrogkeresztúron telel Fülöp, a gólya

A madárnak valami bejöhet az ottani tájban, mert 2006 óta a legnagyobb hidegben sem tágít a folyó mellől.

A gólyát még 2003. július 7-én fiókaként gyűrűzték meg Spanyolország északkeleti részén, az Ebro folyó völgyében található Lucieni egyik gólyafészkében – írta honlapján az Aggteleki Nemzeti Park.

Fülöp – aki nem volt mindig Fülöp, csak a magyar madarászok keresztelték el annak – 2006 óra a Bodrog mentén lakik, azóta az összes telet itt töltötte, ami azért egy kicsit fura, mivel a gólya alapvetően vándormadár, a hideg évszakot délen szokta kibekkelni.

Nem úgy Fülöp, ő immáron tizedik éve itt telel. Egyszer, még 2008 októberében egészen Kenderesig elment, de mire beköszöntött a tél, visszatért Bodrogkeresztúrra.

Fülöp, a gólya (fotó: anp.hu/Majercsák Bertalan)

Fülöp, a gólya (fotó: anp.hu/Majercsák Bertalan)

A Bodrog-parti gólya mindig emberi segítség nélkül vészelte át a telet, a kemény mínuszokban fűtött kéményeken melegszik, válogathat a gólyafészkekből, hiszen ilyenkor mindegyik üres. Ha nem talál élelmet, ránéz a közeli szeméttelepre.

Fülöp az eltelt 10 évben 3 különböző fészekben költött, minden évben sikeresen repített legalább 1, legfeljebb 5 fiókát – írta honlapján a nemzeti park. Két évig Bodrogkisfaludon, a komp közelében lévő fészket lakta, 6 évig a Bodrogkeresztúri Általános Iskola kéményén lévő fészek volt az otthona, 2014-től pedig a polgármesteri hivatallal szembeni villanyoszlopos fészekben költ. A 10 költésből összesen 25 fiókát repített ki.

Fülöp, a gólya (fotó: anp.hu/Majercsák Bertalan)

Fülöp, a gólya (fotó: anp.hu/Majercsák Bertalan)