Erényövbe zárta magát a nő, a tűzoltóknak kellett kiszedniük

Nem akart szexelni  az olasz nő, ezért lelakatolta magát altestileg, csak éppen elhagyta a kulcsot.

Az eset most hétvégén történt az olaszországi Padovában. A helyi tűzoltóságra besétált egy nő, majd igen furcsa ügyben kért segítséget. Elmondta: erényövet visel, aminek elvesztette a kulcsát, és most nem tudja levenni.

A tűzoltók először nemi erőszakot gyanítottak, de a nő elmondta: saját döntése volt az öv viselete, így akarta megakadályozni, hogy bárkivel is szexeljen. Csupán azért bukkant fel a tűzoltóknál, mert már meg akart tőle szabadulni, csak éppen nem tudott.

A lánglovagok rendesen lefagytak a sztoritól, majd seperc alatt megszabadították a nőt az intim tájéki bezártságtól – írta az Il Matino di Padova nyomán a Mashable.

Neked is megvan az erényöv sztorija?

Hogy a harcolni induló lovag alaposan lelakatolja kedvesét ágyékilag, majd elviszi a kulcsot, így biztosítva a nő hűségét? Hogy ennek a középkorban divatja volt? Akkor gyorsan felejtsd el ezeket, ugyanis az erényöv fikció, az egyik legmakacsabb tévhit a középkorról, ami a mai napig tartja magát.

Röviden:

– a tárgyi bizonyítékok nem megbízhatók,
– a múzeumokban fennmaradt erényövek 19. századi reprodukciók,
– az egész mítosz évszázadokkal később épült fel,
– firenzei asszonyok a 15. században tartottak ugyan ilyet egyes források szerint, de csak akkor viselték, ha ostrom alá vették a várost, ergo nemi erőszak elleni védelem volt,
– gondold végig logikusan: mennyire lett volna higiénikus éveket tölteni erényövben, valamint mi volt akkor, ha kulcsot őrizgető lovagot miszlikbe aprították néhány száz kilométerre otthonától?

Hogy miért is tévhit az erényöv, arról a Sötét Középkor blog írt egy jó bejegyzést, de az Indexen is egész szépen kivesézték a témát.