Az ügyészség szerint meg lehet kötözni egy óvodást

Elő a zsinórral, ha rossz a gyermek?

Még decemberben cikkezett arról a Blikk, hogy a Bács-Kiskun megyei Kaskantyún működő óvónő egyik óvónője egy megkötözött egy négyéves gyermeket, mert az rossz volt.

A hír hallatán a kisfiú szülei feljelentést tettek a rendőrségen, de a hatóság megszüntette az eljárást. A család panaszt emelt ez ügyben, de a nemrégiben érkezett ügyészségi válasz sem nekik kedvezett.

Az ügyészség a levelében azt írta: egy gyermeket megkötözni csupán nevelési hiba, nem pedig bűncselekmény – írta a Blikk kedden.

Az ügyészség kitért arra is: az óvónő feladata megfékezni a másokat bántó gyermekeket is, az általa alkalmazott megoldásnak csupán nevelési célzata volt, nem megszégyenítés vagy személyi szabadság korlátozása.

Az ügyben van azért ellentmondás. Egy szemtanú azt mondta a családnak, hogy a négyéves Józsi kezét és lábát vastag zsinórral kötözték össze, ezzel szemben az óvónő állítása szerint egy vékony fonállal kötötte meg két percre a gyereket, de már azt is megbánta. Az óvónő meg is mutatta a Blikknek a fonalat.