Új halfajt fedeztek fel a Körösben

Eddig ismeretlen márnafajra bukkantak a Sebes-Körös vízrendszerében.

A Magyar Haltani Társaság honlapján számolt be a sikerről, melyet elsőként a Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban publikáltak. A halfaj mindeddig ismeretlen volt a tudomány előtt.

A szakmabeliek korábban is tudták, hogy a horgászhalként kedvelt márna mellett a Körös vízrendszerében is él egy apró termetű másik márnafaj, de bő másfél évszázadon át úgy vélték, hogy az nem más, mint a Petényi Salamon János által felfedezett, és Heckel által 1852-ben leírt Petényi-márna (Barbus petenyi), melyről csak 2002-ben bizonyították be a genetika segítségével, hogy önálló halfaj. Kiderült az is, hogy elterjedési területe szűkebb a korábban vélteknél, északon a kárpáti márna, délen a balkáni márna honos.

2010-ben felmerült az igény, hogy a magyarországi márnaállományt genetikailag azonosítani kell. A vizsgálatok jelentős eszköz-, anyag- és szakemberigénye miatt – egy több intézmény kutatóit magában foglaló csoport összehangolt munkája kellett, mely meghozta gyümölcsét: a Körös vízrendszeréből a várt két márnafaj helyett hármat sikerült kimutatni.

Az új márnafajt eredményező kutatáshoz helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség volt, így végül nyolc magyar és egy cseh szakember érdemi közreműködését igényelte – olvasható a Magyar Haltani Társaság közleményében.

A több éven át tartó munka szervezője és az eredményeket publikáló cikk első szerzője Dr. Antal László, a Debreceni Egyetem TTK Hidrobiológia Tanszékének adjunktusa, aki egyben a Magyar Haltani Társaság titkára. Az új faj a Barbus biharicus, azaz bihari márna nevet kapta, ezzel jelezve a tájat, amelynek szülötte.

B_biharicus_2_AL

Fotó: haltanitarsasag.hu

Fotó: haltanitarsasag.hu