Karnyújtásnyira húzott el két aszteroida a Föld mellett

A 4, illetve 5 méteres szikla olyan közel volt a bolygónkhoz, mint a műholdak.

A Spaceweather.com táblázata szerint január 12-én a 2016 AH164 névre keresztelt szikla a Föld-Hold-távolság mindössze 7 százalékára, nem egészen 27 ezer kilométerre közelítette meg planétánk felszínét.

Hogy ez mennyire nincs is messze, azt leginkább az mutatja, hogy a szikla bőven a műholdak közepes magasságú, illetve geoszinkron pályájának felső határa (35 786 kilométer) alatt húzott el mellettünk.

Két nappal később, január 14-én a 2016 AN164 nevű aszteroida süvített el a bolygó mellett (már amennyire vákuumban süvíteni lehet, ugye), a mérések szerint a Föld-Hold-távolság 10 százalékára, 38 ezer kilométerre. Ez soványabb volt az előzőnél, mindössze 4 méter átmérővel bírt a mérések szerint.

Egyik aszteroida sem jelentett veszélyt a Földre nézve. Ha be is léptek volna a légkörbe, valószínűleg még a magasban felizzottak és elporladtak volna. Ha a kettőt egybegyúrtuk volna, akkor sem értük volna el a Cseljabinszk felett 2013 februárjában felrobbant meteort, melynek átmérőjét 17 méterre teszik a szakemberek.