Tömegek igényelték már az új “okosszemélyit”

7500-an kértek új, chippel ellátott, minden adatunkat egyesítő személyi igazolványt hétfőn.

2016. január 1-től Magyarországon nem bocsátanak már ki hagyományos személyi igazolványokat, így ha lejár a dokumentum, vagy elveszítjük, már egy nagyon okos lapocskának örülhetünk – írtuk korábban.

Az új okmányról leolvashatók majd a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

A tárolóelemhez kapcsolódó funkciók segítségével az állampolgárok további új, az elektronikus ügyintézés elterjedését célzó, a jövő év elejétől lépcsőzetesen bevezetendő szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe.

Az év első munkanapján, január 4-én rengetegen döntöttek úgy, hogy beszerzik az e-kártyát. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) tájékoztatása szerint az első ilyen okmányt nem sokkal reggel nyolc óra után igényelték, délelőtt tíz óráig pedig mintegy ezernyolcszázat regisztráltak az országban.

Délután négy óráig 7500 új igénylés érkezett, ez duplája az ilyenkor megszokottnak, a terhelést jól bírták az okmányirodai szakrendszerek és a dolgozók is – írta az MTI. Az új személyazonosító igazolványokat nyolc nap alatt készítik el, eddig húsz nap volt a határidő. A hétfői kérelmezők közül minden harmadik élt az elektronikus aláírás igénylésének lehetőségével.