Öt álomszép úti cél, ahova el kellene jutni még ebben az életben

Ha egyszer megnyerjük a lottót…

A Mashable összegyűjtött egy adag ötletet, miszerint hová és mikor érdemes menni a világban. Nem snassz “lasztminitre” gondolj, a gyűjtés, amiből válogattunk, igazi kuriózumokból áll össze.

Tobago, Trinidad és Tobago

A Karib-tengeri duó kisebb szigetét december és június között érdemes felkeresni, júliustól novemberig ugyanis az esős évszak az úr. Ha trópusi sziget-életérzésre vágysz, akkor ez tökéletes úti cél: dzsungel, mesébe illő tengerpart, hajókirándulás, szörf, túrázás – minden adott az aktív, vagy éppen kevésbé aktív pihenéshez. Amit mindenképpen látni kell itt, az a Pigeon Point Beach, ami a sziget legszebb szeglete.

Pigeon_Point_beach

Tobago

Bhután, Himalája

Földünk egyik legelzártabb országának területe hazánk felét teszi ki, felszínének nagy részét magashegység uralja. Ha olyan helyet keresel, ahol nem tobzódnak a turisták, ahol nem csak autentikusnak kikiáltott műanyag élményeket diktálnak az emberbe, ha a mindenféle földi jókban fürdés helyett inkább a spirituális felfrissülés a cél, akkor a buddhista kolostorokkal tűzdelt gyönyörű táj a te választásod. Ha ide mennél, akkor március-április, illetve szeptember-október a te időszakod.

bhutan-land-of-the-thunder-dragon

HaaValley

Mafia-sziget, Tanzánia

Nem, nem a szervezett bűnözés Mekkáját promózzuk, az Indiai-óceánon található sziget neve az arab morfijeh-ből (csoport), illetve a szuahéli mahali pa afjából (egészséges lakóhely). származik.

Az afrikai parthoz közeli sziget legnagyobb varázsa a gazdag vízalatti világ, a gyönyörű, színes korallzátonyok, így ha a trópusi búvárkodás vagy a sporthorgászat a fő cél a nyári kikapcsolódáskor, meg is találtad az úti célod. A Mashable cikke szerint az év bármely hónapja alkalmas arra, hogy meglátogasd ezt a morzsányi paradicsomot.

activities_on_mafia_island_3

Freediving and Snorkelling whalesharks Mafia Island Tanzania Africa Scuba diving CB

Kakadu Nemzeti Park, Ausztrália

Ha ismerősen cseng a név, akkor az azért lehet, mert ez Krokodil Dundee otthona. Az UNESCO világörökségi listájára felkerült terület maga az eredeti vadon, így nem érdemes óvatlanul elkószálni, mert hát Ausztráliában viszonylag sok dolog tudja megölni az embert viszonylag rövid idő alatt.

Ősi sziklák, vízesések, mocsarak, festői horizont – mi bevállalnánk egyszer. Ha te is így vagy ezzel, akkor május és október közé tedd a kirándulást.

kakadu

kakadu001-print

Spitzbergák, Norvégia

Ha a nyarat inkább valami hűvös helyen bekkelnéd ki, akkor irány az északi sarkkörön fekvő Spitzbergák (norvégul Svalbard) egy-két ezer ember és kábé ugyanennyi jegesmedve otthona. A metsző hidegért cserébe lélegzetelállító látványt nyújt a jégvilág, éjszaka pedig – ha szerencséd van – az északi fény táncol a fejed felett.

Egy dologra azonban nagyon kell figyelni: ha egy elsőre vicces KRESZ-táblát látsz, amin egy jegesmedve sziulettje ismerhető meg, vigyázz magadra. A medvék ugyanis nem csak látványosságnak, hanem a környék veszélyforrásainak is számítanak.

Ha északi fényt szeretnél látni, akkor novembertől februárig érdemes elutazni a messzi északra, ha inkább túrák és jegesmedvenézés van a bakancslistádon, akkor májustól októberig menj.

svalbard

svalbard2