Különteremben akarták eldugni a látássérült nőt egy szegedi étteremben

Zita vakvezető kutyáját először be sem akarták engedni a helyre, mert az szerintük egészségügyi kockázatot jelent.

A Délmagyar.hu cikke szerint Markó Zita barátaival szeretett volna megvacsorázni a napokban a csongrádi megyeszékhelyen működő Taj Mahal étteremben. Mivel Zita látássérült, a vacsorára speciálisan kiképzett, segítő kutyájával érkezett.

A cikk szerint azonban a társaságnak már a bejáratnál jelezték, hogy a kutya nem jöhet be, még akkor sem, hogyha a hatályos törvények szerint gazdáját minden nyilvános helyre (pl. boltba, étterembe, iskolába, közfürdőbe) elkísérheti. Az alkalmazott higiéniai okokra hivatkozva állt el a négylábú bebocsátásától, emellett szóvá tette azt is, hogy a telefonos asztalfoglaláskor nem jelezték ezt a vendégek. Mint mondta: rengetegen vannak éppen náluk, nem akarja, hogy valaki a hatósághoz forduljon.

A látássérült nő elmondta: ő is nyugodtan fordulhat hatósághoz, hiszen törvényadta jogaiban korlátozzák. Ekkor az alkalmazott azt mondta: megvacsorázhatnak, de csak egy külön teremben, a többi vendégtől szeparáltan, ezzel a lehetőséggel viszont a társaság nem élt, és elment.

A Délmagyar megkereste az étterem vezetőjét, aki elmondta: dugig voltak, a látássérült nőt pedig nem akarták a többi vendég mellé ültetni a kutyájával együtt. A szeparált helyiség az étterem VIP-terme volt, mint mondta, mindig itt ültetik le a segítő kutyákkal érkezőket, illetve van egy garázs is, ahová elhelyezhető a négylábú, míg gazdája eszik.

A cikk szerint a fenti esetet követően az étterem az ajtajára ragasztott egy cetlit, mely szerint a vakvezető kutyával érkezők külön teremben étkeznek. Ez a felhívás mindeddig nem volt látható az ajtón.