100 kilométeres bringás szupersztrádát építenek a németek

A kétkerekűeknek szóló “autópálya” tíz várost fog összekötni, a tervek szerint napi 50 ezer autós pattanhat majd nyeregbe.

Az AFP cikke szerint a német biciklissztráda Duisburgot, Bochumot, Hammot, valamint négy egyetemet is összeköt majd, a nyomvonala használaton kívüli vasúti pályán fog futni a Ruhr-vidéken.

Az út közel négy méter széles lesz, télen takarítani fogják, lesz előzősáv, valamint a kereszteződéseket alul- és felüljárós megoldásokkal fogják építeni. Az útból egyelőre csak öt kilométer készült el, ezt a szakaszt nemrég adták át a forgalomnak.

Bringaút (fotó: boredpanda.com)

Bringaút (fotó: boredpanda.com)

A tervezett bicikliút mentén mintegy kétmillió ember él, az út a tervek szerint nagyban megkönnyíti majd a napi ingázást – vélekedett Martin Toennes, a regionális fejlesztési csoport vezetője. Felfutóban vannak az elektromos biciklik, is, a bringasztráda a becslések szerint napi szinten 50 ezer autóst ültethet a nyeregbe.

A kétkerekűeknek szóló pályát nem a németek álmodták meg először, Hollandiában és Dániában is foglalkoztak már az ötlettel. Németországban Frankfurt is dédelget ilyen ötletet: a cikk szerint innen egy 30 kilométeres utat terveztek Darmstadt felé. München is gondolkozik hasonlóban, a bajor fővárosban egy 15 kilométeres utat terveztek a külvárosba.