Hogyan helyes írni: BÚÉK vagy B. ú. é. k.?

A válaszon meg fogsz lepődni.

A Helyesírás.mta.hu szerint az új helyesírási szabályzat megjelenéséig a Boldog új évet kíván(ok) szabályos rövidítése B. ú. é. k. volt. A különírt szókapcsolatok rövidítése általában úgy történik, hogy minden tag kezdőbetűjét vesszük, pontot teszünk utána, majd szóközt.

A B. ú. é. k. rövidítés sorsa sajátosan alakult: a beszélt nyelvben megelevenedett, vagyis a betűszókhoz hasonlóan jó ideje él már betűző kiejtése. Ismerőseinknek sokszor már nem boldog új évet kívánunk, hanem csak annyit mondunk: búék vagy buék, vagyis még a hosszú ú ejtése is megrövidült – áll a cikkben.

A fenti formát már a gyakorlatban sem használtuk régóta, leginkább BÚÉK-ot írtunk egymásnak SMS-ben, a Facebookon, de még a képeslapokon is. Ezt a változást már belevették az új helyesírási szabályzatba, így ott már a korábbi B. ú. é. k. helyett a BÚÉK az ajánlott forma – áll a portálon. Ez az írási mód azonban hivatalosan csak nemrég óta lett helyes – ugyanakkor viszont a pontokkal való rövidítés 2016 szeptembere óta már nem számít annak.