Tíz kamuhír 2015-ből, ami végigsöpört a neten

Így az év végéhez közeledve az Urbanlegends összegűjtött egy csokorra valót azokból a rémhírekből, amik vírusként terjedtek idén az interneten.

A portál az első és második negyedévre lebontva is összeszedte a kamuhíreket, ezek közül szemezgettünk.

1. Szervkereskedők akartak elrabolni egy kisgyereket egy budai bevásárlóközpont elől

Ez a bejegyzés nagy népszerűségnek örvendett a Facebookon. Egy para van vele: a rendőrség nem is hallott ilyenről, holott a bejegyzés szerint még hatósági ügy is lett az esetből.

2. Rambo lenyomja az ISIS-t

Eszerint a hír szerint John Rambo az Iszlám állammal veszi fel a harcot a következő moziban, ezt pedig egyenesen Stallone mondta. A hír nem igaz, az egyszerű mimikájú sztár sosem mondott ilyet, a hírt a washingtontimes.com.co kamuoldal lőtte ki.

3. Ferenc pápa lerántotta a terítőt

Nyilván te is láttad a videót, melyen a katolikus egyház feje bűvészeket megszégyenítően rántja le a textilt egy asztalról. Mutatjuk a kamu és az igazi felvételt:

4. A vörös húsok olyan rákkeltők, mint a cigi

Ez a kijelentés októberben futott nagyott a neten annak nyomán, hogy a WHO a vörös húsokat abba a kategóriába sorolta, ahol az alkohol és a dohány is van. Valóságban az Egészségügyi Világszervezet csupán azt mondta, hogy bizonyítékot találtak a vörös húsok és a bélrák kialakulása között.

5. Neve miatt folyamatosan töröl a Facebook egy vietnami srácot

Egy srác állítása szerint folyon bannolja a közösségi oldal a neve miatt, ami Phuc Dat Bich, angolosan ejtve Fuck that bitch. Miután a sztori bejárta a netet, saját magát leplezte le a srác. Elárulta, hogy nem így hívják, ezzel csak a Facebook névválasztási szabályaira kívánt rávilágítani.

6. Mindenét elfűrészelte válása után egy német férfi

Bájos sztori, és simán hihető is, hogy valaki ilyen lelkiállapotba kerül házassága széthullása után, plusz akár németként lehet is annyi pénze, hogy a vagyona megsemmisítése nem jelent gondot. Az egéz azonban ügyvédek gerillamarketingje volt.

7. Rántott csirke helyett rántott patkányt szolgáltak fel egy gyorsétteremben

Még a nyáron írta ki egy amerikai férfi, hogy panírozott rágcsálót kapott egy KFC-ben, le is fotózta. A gyorsétterem független DNS-vizsgálattal igazolta, hogy csak kitaláció az egész, a hús bizony csirke volt.

8. Mindenkit becsipez az EU 2017-től

A hoax szerint az Európai unió két év múlva bevezeti a kötelező csipezést. Röviden: nem, egy kicsit hosszabban: nem, és nem szabad olvasni a TudnodKell oldalt és társait.

9. Keresztény gyerekeket éget el élve az Iszlám Állam

Egy fotó futott a neten, melyen ketrecbe zárt gyermekek láthatók, valamint egy, a képbe belógó fáklya. A valóság az, hogy a kép egy kormányellenes tüntetésen készült Szíriában, egy Aszad elleni politikai performansz volt.

10. Emberi árnyékot fotózott a Marson a Curiosity

Az UFO-hívők fantáziája indult be elsősorban ebből a képtől:

mars_curiosity

Ahelyett azonban, hogy embereket vagy humanoidokat gyanítanánk a vörös bolygón, érdemesebb arra gondolni, hogy a fény egy furcsa objektumra vetült, ami ilyen árnyékot vetett.