Enciklopédia készült a sámánok titkos gyógyító tudásából

Egyelőre csak a törzs saját nyelvén olvasható a könyv, mert félő, hogy másképp a gyógyszergyárak ingyen elhappolnák az információkat.

Összefogott öt sámán az Amazonas mentén élő matsés törzsből, és tollba mondták az ősi gyógyító tudásokat, melyből egy 500 oldalas gyógynövény-enciklopédia született – írta az Origo.hu. Ez az első alkalom, hogy egy amazonasi törzs sámánjai írásban rögzítsék, avagy rögzíttessék tudásukat. A gyógyítók már nem fiatalok, 60 év körüliek, egyiküknek sincs tanítványa, így féltek, hogy elveszik a tudásuk, ha nem jegyeztetik le azt.

A félezer oldalas enciklopédiában két év munka van. A sámánok elmondják benne, hogy miről ismernek fel különböző betegségeket, és miként harcolnak ellenük, hogyan készítik el a gyógyszert. A kötetben előforduló növényeket le is fotózták, hogy egyértelműen be lehessen őket azonosítani.

Matsés törzsi gyűlés (fotó: acateamazon.org)

Matsés törzsi gyűlés (fotó: acateamazon.org)

Az enciklopédia láttán remélhetőleg más törzsek is úgy döntenek, hogy írásba foglaltatják a pusztán szájhagyomány útján terjedő tudást, ami így fennmarad az utókor számára.

A könyvből a cikk szerint egyelőre nincs spanyol vagy angol verzió, a sámánok saját nyelvén van lejegyezve a tudás, illetve a növényeket sem rendezték a szócikkekhez. Erre azért volt szükség, mert nem egyszer a gyógyszergyárak, kémikusok saját szellemi termékként szabadalmaztatták az indiánok vagy más hagyományos gyógyítók által használt növények hatóanyagait. Az így szert tett haszonból természetesen nem kaptak azok, akiktől az információ érkezett.