Nem lesz a napelemfarm Amerikában, mert az elszívja a Napból az energiát

Meg az sem biztos, hogy nem rákkeltő, ráadásul a növények elfelejtenek tőle enni.

Az észak-karolinai Woodland lakosai nem szeretik a napelemet. Az Independent cikke szerint egy cég napelemfarmot akart telepíteni az egyik főút mellé, de a városi tanács ülésén egy helyi férfi, Bobby Mann meglepő ellenérvet hozott fel a beruházás ellen. Szerinte ugyanis a napelem túl sok energiát szív el a Napból.

A megújuló energia használata ellen más is felszólalt, egy nyugalmazott természettudomány-tanár (!), Jane Mann is. Szerinte a napkollektorok megakadályozzák a közelükben található növények esetében a fotoszintézist, azaz nem jutnak táplálékhoz, és elpusztulnak. Érveit alátámasztandóan megjegyezte: látott már elszáradt, bebarnult növényeket napelemek közelében.

Jane Mann nem állt meg itt. Szerinte senki nem tudja bizton állítani, hogy a napelemek nem okoznak rákos megbetegedést, amiből egyébként sok van a térségben.

A városi tanács végül a tervezett napkollektorfarm ellen voksolt, ráadásul egy napelem-moratóriumra is rábólintottak.

Nagyon rövid adalék a kisváros félelméhez:

– a Napban működő magfúzió másodpercenként uszkve 600 millió tonna hidrogént egyesít, ez körülbelül 3 830 000 000 000 000 000 000 000 000 watt teljesítmény felszabadulásával jár minden egyes szekundumban (puskázva Wikipédiáról),

– a Nap most van életciklusa felénél, még úgy ötmilliárd évig nem igazán kell változásra számítani ez ügyben,

– a Nap mindentől függetlenül ontja a fényt, pontosan mindegy neki, hogy egy tőle 150 millió kilométernyi szikladarabon kitesznek-e néhány berendezést, ami összegyűjti a fényt, vagy sem,

– ha olyan fejlett civilizáció lennénk, hogy a Kardasev-skálán elérnénk a 2-es fokozatot, és Dyson-gömböt építenénk a Nap köré, hogy nagyjából az összes energiáját hasznosítani tudjuk, az sem zavarná a központi csillagunkat, mert neki tökmindegy, hogy van-e előtte/alatta/körülötte bármi.