Ikernap tűnt fel Indonézia egén

Te is csak kotortál volna a telefonod, fényképezőgéped után, ha ilyet láttál volna.

A különleges jelenségről az indonéziai Indopos és a Sott.net is beszámolt. Eszerint december 4-én helyi idő szerint 17 óra 49 és 50 között rendkívüli látvány tárult a takaraniak szeme elé, ha éppen a napnyugtát nézték, az égen ugyanis látszólag kettő Nap közeledett a horizont felé:

Dupla naplemente Indonéziában (fotó: sott.net/Agoes Suwondo/Radar TarakanAgoes Suwondo/Radar Tarakan

Dupla naplemente Indonéziában (fotó: sott.net/Agoes Suwondo/Radar TarakanAgoes Suwondo/Radar Tarakan

Világvégét sikítani mégsem kell, egy teljesen hétköznapi, de a szokásosnál jóval látványosabb légköroptikai jelenséget fotóztak a szigeten.

A jelenséget parheliának vagy naphalónak nevezik, de napkutyaként, melléknapként is szokás emlegetni, és a levegőben levő, lapos, hatszög alakú jégkristályokon megtörő fény miatt alakul ki.

A Wikipedia szerint az esetek zömében magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagy hidegben létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Így:

22 fokos naphalo Fargóban (fotó: wikipedia.hu)

22 fokos naphalo Fargóban (fotó: wikipedia.hu)

Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg, és melléknap jön létre, mely mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhető meg. Általában a csillag mindkét oldalán feltűnik ilyenkor egy melléknap, de olyan esetek is vannak, mikor csak egy kísérő fényjelenség látszik.