Újra látogatható a legromantikusabb kastélyunk – ilyen most belül!

December 7-től a nagyközönség által is látogathatóvá vált a 2,2 milliárd forintból, uniós és hazai forrás segítségével teljesen felújított Andrássy-kastély a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon.

Az 1880 és 1885 között épült 2700 négyzetméteres kastély és a park rekonstrukciója 2011-ben kezdődött el és 2014 júniusában fejeződött be, látogatókat azonban eddig nem fogadott az épület, írja az MTI.

A Tisza-holtág partján fekvő romantikus kastély építésére gróf Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere adott megbízást. Az első világháborúban az épület belső berendezése szinte teljesen megsemmisült, a második világháború után állami tulajdonba került, 1950-től 2007-ig pedig gyermekotthonként működött a kastély.

kastely-tiszadob

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

kastely-tiszadob3 kastely-tiszadob4 kastely-tiszadob5

A leromlott állapotú épület felújítását 2011-ben határozta el a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert el erre a célra, a fennmaradó önerőösszeget pedig kötvénykibocsátásból fedezte.

Az egész épületet érintő teljes külső és belső rekonstrukció keretében korszerűsítették a tetőszerkezetet, a csatorna- és vízhálózatot, elvégezték a gépészeti munkálatokat, restaurálták a kastély belső tereit és szobáit, valamint korhű bútorokat vásároltak. A fejlesztésnek köszönhetően az épületegyüttes körül lévő 15 ezer négyzetméteres park is megújult, amelyben tiszafákkal határolt, középkori liliomot kirajzoló bukszuslabirintus található.

A kastélyban a tervek szerint egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint különböző programok várják majd az érdeklődőket.