Rossz Mona Lisát néztünk évszázadokon át?

Megvizsgálták a világ talán legismertebb festményét, egy teljesen más női arcot találtak a festékréteg alatt.

Egy francia tudós, Pascal Cotte tíz éve vizsgálja a Mona Lisát egy különleges fénytechnológiával, melynek köszönhetően láthatóvá válnak a külső festékréteg alatti esetleges rétegek. A BBC tudósítása szerint Cotte bejelentette: a világ egyik legismertebb festményén egy másik nő rejtőzik.

A kutató szerint az elfedett alak ugyanúgy ül, mint Mona Lisa, ugyanúgy maga előtt tartja a kezét, az arca, a tekintete viszont teljesen más, kinéz a képről. Véleménye szerint így már nem nevezhetjük a Mona Lisát Mona Lisának, mivel vélhetően a most felfedezett nő volt az eredeti modell.

ml4

Vannak azonban ellenvélemények. Martin Kemp, az Oxfordi Egyetem professor emeritusa szeirnt inkább csak a 16. század elején készült festmény evolúciója látszik az ismert és a most felfedezett alkotás tükrében.

Pascal Cotte egyébként rögtön két másik alkotást is talált az újonnan felfedezett festmény mellett. Az egyik egy nagyobb fejű, orrú és kezű, ugyanakkor keskenyebb, kisebb ajkú portré homályos körvonalai, a másik pedig egy madonnaszerű alak gyöngy fejdísszel.