Finnország havi 800 eurót adna minden finnek, csak mert finnek

Finnország lehet az első, ahol bevezetik a feltétel nélküli alapjövedelmet.

A skandináv ország az alapjövedelemmel kiváltana minden egyéb szociális juttatást, az utóbbiak megszűnnének – olvasható a Bloomberg cikkében.

A helyi társadalombiztosító, a KELA egyik tisztviselője úgy nyilatkozott: 2016 novemberére akarják elkészíteni az alapjövedelem tervezetét. Először lenne egy bevezetőfázis, amiben 550 eurót kapna mindenki helyből, néhány juttatás ideiglenesen megmaradna, de idővel azok is eltűnnének a tervek szerint. A 800 – nagyjából negyedmillió forintnak megfelelő – euró egyébként körülbelül negyede a finn átlagkeresetnek, ami 3000 euró havonta.

A cikk szerint ezt a pénzt a 2012 közepe óta recesszióban lévő finn gazdaság nem tudná kigazdálkodni. Összesen 52,2 milliárd eurót vinne el a projekt, ehhez képest az állam 49,1 milliárd euró bevételt vár 2016-tól.

Finnország mellett egyébként a hollandiai Utrechtben jövőre kezdenek hasonló projektbe kísérleti jelleggel. Könnyen lehet, hogy amennyiben a finnek működőképesnek látják a tervet, beelőzik a hollandokat, és náluk lesz először feltétel nélküli alapjövedelem.