Ez a kis falu látja el az egész országot karácsonyfával

Jobb ha tudod: vegyél bárhol fenyőt, jó eséllyel egy zalai kistelepülés fája lesz a karácsony éke.

A Nagykanizsától mintegy 17 kilométerre található Surdon alig laknak 600-an, viszont a kistelepülés olyan bizniszben utazik, aminek terméke karácsony táján az ország minden pontján megjelenik. A Magyar Idők cikke szerint a zalai faluban szinte minden család fenyőfatermeléssel foglalkozik, a nagyüzem pedig ilyenkor van náluk. Ebben az időszakban még annak is van munkája, akinek nincs ültetvénye, szükség van a dolgos kezekre, melyek közül a legügyesebbeket már jó előre lefoglalják a termelők.

A fák a korábban szántóként használt területen állnak, az ültetvényeken minden korú fát látni. Sokfajta fa várja itt a karácsonyt, de a legtöbb a közkedvelt kaukázusi jegenyefenyőből, más néven Nordmann-fenyőből van. Még a gallyak sem mennek kárba, sírdíszként, karácsonyi díszként értékesíthetők. A földlabdás fenyőt viszont már nem viszik úgy, mint régen, mivel a Nordmann-fenyő kivágás után is sokáig friss marad.

A falunak mostanra már bő ötvenéves fenyőfatermesztő múltja van. Kanász János polgármester a lapnak elmondta: évtizedekkel ezelőtt néhányan kipróbálták, hogy lehet-e itt fenyőt termelni, ezt követően pedig Budapestre vitték a fákat. A fenyők jól fogytak, jó reklám volt a falunak, ahol ma már gyakorlatilag mindenki ezzel foglalkozik. A családok zömében már harmadik, negyedik generációs a szakma.

A fenyőket november közepén kezdték meg kivágni, a kereskedők naponta viszik az árut. Idén is a kaukázusi jegenyefenyőért kell majd a legtöbbet fizetni, egy kisebb darab 5-8 ezerrel forinttal fogja terhelni a karácsonyi büdzsét. A legolcsóbb – 2000 forint körül – a nem igazán tartós luc lesz, az ezüstfenyő métere pedig 4-6 ezer forint között alakul.